Vastuullisuus Ravintola Perhossa
EDELLÄKÄVIJYYTTÄ JA KESTÄVÄÄ GASTRONOMIAA
Ravintola Perho kunnioittaa perinteitä ja katsoo tulevaisuuteen. Perho Liiketalousopiston arvot; palveleva, innostava, vastuullinen ja edelläkävijyys näkyvät myös ravintolan toiminnassa. Ravintola on toiminut oppilaitoksen perustamisesta alkaen tulevien alan ammattilaisten ensimmäisenä työpaikalla oppimisen paikkana. Opiskelijoille ravintola tarjoaa turvallisen oppimisympäristön, joka ottaa huomioon opiskelijoiden yksilölliset tarpeet.
Portaat luomuun-ohjelma
Portaat luomuun- ohjelman tavoitteena on auttaa ammattikeittiöitä lisäämään luomutuotteiden käyttöä ja kannustaa huomiomaan kestävä kehitys toiminnassa. Töölön kampuksella Ravintola Perho ja henkilöstöravintola Herkku ovat tasolla 3, kolme tasoisessa ohjelmassa. Lisätietoa: http://www.portaatluomuun.fi/
Hävikkimestari
Ravintola Perho otti syksyllä 2018 käyttöönsä Hävikkimestari-sovelluksen. Sovelluksella on helppo mitata ravintolan ruokahävikkiä. Hävikkimestari ei auta vain tiedon keräämisessä, vaan tavoitteena on hyödyntää kerättyä tietoa ruokahävikin ennaltaehkäisemisessä. Lisätietoa sovelluksesta: https://havikkimestari.lassila-tikanoja.fi/
Ruokahävikin ympäristövaikutukset ovat nousseet globaaliksi huolenaiheeksi. Maapallon maapinta-alasta 50 % on ruoantuotannon käytössä. Puhtaasta vedestä puolestaan 70 % kuluu ruoantuotantoon ja 30 % ilmastopäästöistä syntyy juuri ruoantuotannossa. Tällä hetkellä 1/3 tuotetusta ruoasta päätyy hävikiksi, mikä on kestämätöntä maapallon kaikkien mittareiden ollessa punaisella. YK:lla onkin tavoite vähentää ruokahävikkiä 50 % vuoteen 2030 mennessä. Hävikkimestarin avulla ravintolan henkilökunta on mukana ratkaisemassa tätä haastetta. (Lassila & Tikanoja 2018)
Perho Green City Farm sijaitsee Malmin kampuksen vieressä.
Perho Green City Farm, oppilaitoksen oma pelto, sijaitsee Malmin kampuksen vieressä Helsingissä. Ravintola-, matkailu- ja liiketalouden opiskelijat pääsevät kokemaan mistä ruoka tulee, miten se siirtyy ekologisesti ja kestävän gastronomian filosofian mukaisesti pellolta keittiöön ja asiakkaan lautaselle. Pelto toimii kaikkien Perho Liiketalousopiston opiskelijoiden oppimisympäristönä, johon saadaan kytkettyä yrittäjyyttä, markkinointia sekä tuotekehittelyä. Perho Green City Farm on paikka, jossa ruokaa kasvatetaan ekologisesti ja kestävästi. Viljelijät, opiskelijat, henkilöstö ja muut sidosryhmät yhdessä edesauttavat terveellisen, ravitsemuksellisen ja herkullisen ruokakulttuurin kehittymistä.
Ensimmäisen satokauden viljely aloitettiin toukokuussa 2017 ja se perustuu enimmäkseen ns. maanparannusviljelyyn, jossa tavoitteena on elvyttää peltoalueen maaperän ravintoaineet ja pieneliöt luonnonmukaisin menetelmin.
Satokauden viljely on sisältänyt muun muassa:
- punajuuria
- pensaspapuja
- avomaankurkkuja
- yrttejä (mm. rakuuna, salvia, timjami, kynteli, tilli)
- salaatttia
- lehtikaalia
- fenkolia
- mesikasveja (auringonkukkia, ruisvirnaa, tattaria)
Ravintola Perho käyttää syyskaudella pellon tuotteita raaka-aineena niin lounaalla kuin a la Carte-listalla joko sellaisenaan tai osana ruokia. Sadonkorjuun aikaan toteutetaan ravintolassa kahtena sunnuntaina sadonkorjuubuffet, jossa pellon antimet ovat pääroolissa. Keittiömestari ja opettajat suunnittelevat yhdessä pellon viljelijän kanssa mitä viljellään ja millaisia määriä ravintolan ja opetuksen käyttöön.
Vierailumahdollisuutta voi tiedustella pellon maanvilejlijältä. Tarkempaa tietoa pellosta ja kestävästä gastronomiasta sekä yhteystiedot on Perho Liiketalousopistin nettisivuilla.
Perhon mehiläisiä Töölössä ja Malmilla
Keväällä 2013 aloitettiin Perho Liiketalousopiston oma mehiläistarhaus Töölön kampuksen koulurakennuksen 5. kerroksen terassilla. Kahden mehiläisyhdyskunnan mehiläiset sekä kuningattaret saapuivat pesiinsä 13.5.2013. Tällä hetkellä Perhon Töölön kampuksella on neljä mehiläispesää. Malmin kampuksella on kaksi mehiläispesää, jotka saapuivat uuteen kotiinsa toukokuussa 2018.
Opetuskeittiöt ja Ravintola Perho hyödyntävät Perhon hunajaa (lingottuna tai suoraan hunajakennoista) ruoan- ja oluenvalmistuksessa. Perhon hunajaa tulee myyntiin Ravintola Perhoon aina elo-syyskuun vaihteessa.
Mehiläiset tuottavat hunajaa, mutta niiden pölytystyö on ehkä vielä arvokkaampaa. Mehiläiset ovat nimittäin tärkeitä pölyttäjiä monille viljelykasveille sekä myös luonnonkasveille! Sato-osuus voi kasvaa jopa 50% jos lähistöllä on mehiläistarhaus.
Perhon Panimo – käsityönä tehtyä olutta!
Perhon Panimo on Helsingin vanhin toiminnassa oleva panimo. Panimo toimii opetuspanimona ja osa Perho Liiketalousopistoa. Oluita ovat valmistamassa oluentekijöiden lisäksi koulun kokki- ja tarjoilijaopiskelijat. Panimo on perustettu vuonna 1995. Alusta asti myydyin olut on ollut Perhon Rohkea, joka on jatkuvasti valikoimissa. Sen lisäksi kokeillaan rohkeasti erilaisia reseptejä. Panimolla suositaan vastuullisesti tuotettuja raaka-aineita, ja käytetään myös hävikkituotteita oluenvalmistuksessa.
Omenaosuustarha
Syksyllä 2014 Ravintola Perho osti ensimmäistä kertaa kuusi omenaosuutta Råbäck Gård kumppanuusomenatilalta. Yksi osuus syksyn sadosta sisältää kahdeksan omenapuun sadon kokonaisuudessaan, eli noin 15 kg ja yhden osuuden arvo on 40 euroa. Ravintola Perho ostaa nyt vuosittain etukäteen aina seuraavan satokauden omenia.
Omenaosuudet sisältävät neljää eri omenalajiketta: Geneva Early, Nanna, Rubinola sekä Amorosa. http://rabackgard.fi/
Kansainvälisyys ja monikulttuurisuus
Perho Liiketalousopistossa kansainvälisyys kuuluu luontevasti kaikkien opiskelijoiden arkeen.
Kansainvälisyys näkyy läpi opetussuunnitelman vieraiden kielten ja kulttuurien opetuksena, kansainvälisinä työssäoppimisjaksoina, monialaisina hankkeina ja projekteina sekä opintomatkoina. Ravintolassa kansainvälisyys näkyy selkeimmin, kun restaurant cook – ryhmän opiskelijat ovat ravintolassa oppimassa asiakaspalvelua ja ruoanvalmistusta.
Restaurant Cook
• englanninkielinen kokin koulutus, jota järjestetty vuodesta 2006
• suomalaisia ja kansainvälisiä opiskelijoita
• suomalaiset opiskelijat suorittavat 12-20 viikon oppimisjakson ulkomailla